Skip to main content

Vrijwilligers en Stagiaires

Stichting Groen Licht NML is een vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers maken het mogelijk onze doelstellingen te realiseren: een betere participatie in de Nederlandse maatschappij door middel van het bevorderen van een goede beheersing van de Nederlandse taal. Wij geloven dat dit alleen mogelijk is als je de mens als geheel ziet, met al zijn vragen en behoeften: een holistisch mensbeeld. Ook geloven wij dat iedereen zelf in staat is om zijn doelen te bereiken mits deze persoon de juiste instrumenten in zichzelf weet te vinden. Wij noemen dit het versterken van Zelfregie.

Wij zoeken regelmatig vrijwilligers. Denk je een bijdrage te kunnen leveren aan onze Stichting? Voel je vrij om je talenten met ons te delen! Wij gaan graag met je in gesprek om te onderzoeken of en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ook als in de lijst hiernaast geen vacature staat die op jou van toepassing is, horen we graag van je.

Vacature: docenten Nederlands

We zijn op zoek naar docenten Nederlands, die het leuk vinden om in hun vrije tijd taallessen te geven aan laaggeletterden of mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Kun jij duidelijk uitleggen waarom 'ik vind' met een d moet en 'hij vindt' met dt? Stichting Groen Licht NML is het hele jaar op zoek naar docenten Nederlands die zin hebben om bij Groen Licht op vrijwillige basis Nederlandse les te geven. Uiteraard houden we daarbij rekening met jouw ervaring en wensen. Ben jij de docent Nederlands die vol passie en enthousiasme jouw leerlingen alle regels van onze taal leert? Of je nou lessen tot in de puntjes wil voorbereiden, of het juist leuk vindt om te improviseren: je bent in beide gevallen van harte welkom bij Stichting Groen Licht en wij maken graag kennis met jou.

Functie-eisen:

 • Docent, leraren-achtergrond
 • Bereidheid om lesmateriaal voor te bereiden
 • Bereidheid om Nederlandse taal te doceren, individueel en groepsgewijs in de klassikale lessen
 • Goed met verschillen tussen mensen en ontwikkelingsniveaus kunnen omgaan
 • Kennis en begrip hebben van cultuurverschillen
 • 1 dagdeel per week beschikbaar zijn: minimaal 4 uur

Wat biedt Groen Licht jou?

 • Een prettige werksfeer
 • Reis- en onkostenvergoeding
 • De kans om jouw kennis en ervaring te delen/door te geven
 • De kans om iets te kunnen betekenen voor de maatschappij

Vacature: sociaal tolken

Een sociaal tolk helpt mensen die het Nederlands niet goed genoeg beheersen bij het voeren van belangrijke gesprekken met de gemeente, het UWV, de belastingdienst, woningverhuurders, dokters, specialisten, enzovoort. Hij/zij overbrugt daarbij niet alleen een taalverschil, maar vaak ook een cultuurverschil: de tolk vertaalt niet alleen, maar legt ook uit wat je gesprekspartner bedoelt. Hij/zij kan helpen met het vertalen en uitleggen van belangrijke documenten, zoals formele brieven.

Eisen:

 • Je Nederlands hoeft niet perfect te zijn, maar je moet de taal goed kunnen verstaan en je er goed in uit kunnen drukken.
 • Je bent overdag beschikbaar op verschillende momenten. Mensen met een fulltime baan hebben waarschijnlijk geen mogelijkheid om te tolken.

Vacature: vrijwillige werkmeester

Wij zijn op zoek naar ervaren vakkrachten die hun kennis over willen brengen aan andere wijkbewoners of taalvragers. Met creativiteit en toewijding, geduld en vastberadenheid willen we bewijzen dat iedereen kan leren!

Als vrijwillige werkmeester begeleid je een kleine groep vanuit onze werkplaats die gebruikmaken van ons cursusaanbod en onderwijs in diverse werktechnieken. Denk aan lassen, houtbewerking, tegelzetten, loodgieterswerk, klein huishoudelijk onderhoud. Gemiddeld ben je een dagdeel per week (4 uur) actief, meer mag ook.

Wij bieden jou een fijne werkomgeving waar ieders persoonlijke stijl ontwikkeld mag worden. Plezier, erkenning en waardering staan centraal. De organisatie besteedt veel tijd aan coaching, intervisie, scholing en/of training, teamdagen en teamuitjes.

Bij interesse kun je contact opnemen met Bart Kuntzelaers via 06-53729559.

Stagiares Gilde/MBO/HBO

Binnen Stichting Groen Licht NML zijn diverse mogelijkheden voor het lopen van stages. Spreekt onze stichting je aan, dan nodigen we je van harte uit tot het aangaan van een informatief gesprek. Ook als jouw studierichting hieronder niet expliciet genoemd is gaan we graag samen met jou op zoek naar mogelijkheden. Stagiairs die we regelmatig begeleiden zijn leerlingen van het MBO of HBO sociaal maatschappelijke dienstverlening en sociaal juridische dienstverlening (SJD). We hebben mogelijkheden voor studenten van L'Entree van Gilde Opleidingen Venlo.

Wil je meer informatie en ben je geïnteresseerd in een stageplek, neem dan contact met ons op.