Skip to main content

Taalcoaching

Ben je een anderstalige die de Nederlandse taal beter wil leren spreken, lezen of schrijven? Begrijp en spreek je een beetje Nederlands, maar kan jouw Nederlands nog een stuk beter? Dan kun je deelnemen aan taalcoaching. Je moet wel in de Gemeente Venlo wonen, niet inburgeringsplichtig zijn en minimaal 18 jaar oud zijn. Taalcoaching is een individuele taalbegeleiding. De deelnemers die door de taalcoaches begeleid worden, oefenen vooral met gesprekstechnieken en woordenschat.

Een taalcoach is een vrijwilliger die in principe een keer in de week afspreekt met de taalvrager (ongeveer 1 tot 1,5 uur). Een taalcoach hoeft geen onderwijsachtergrond te hebben. Iedereen die het leuk vindt om een anderstalige te helpen en zelf goed Nederlands spreekt, kan taalcoach worden. Hij/zij gaat met de anderstalige aan zijn taalvraag werken. De invulling hiervan is afhankelijk van de eigen creativiteit van de taalcoach. Heeft de taalcoach hulp nodig, dan heeft de taalcoaching-coördinator van Groen Licht boeken en lesmethoden ter beschikking.

Na de intakegesprekken met de deelnemer en de vrijwilliger doet de coördinator een voorstel voor een koppeling deelnemer/taalcoach. Dan volgt er een koppelgesprek, waarin deelnemer, taalcoach en coördinator samen besluiten of de koppeling geschikt is. Deelnemer en taalcoach maken dan afspraken over de dag/tijdstip en ontmoetingsplaats (bv. een wijkcentrum, een bibliotheek, of bij de deelnemer thuis).